discografie

referenties

Alberto Muñoz Martinez is geboren in Havanna, Cuba, 1961.
Twee factoren hebben van jongs af aan zijn muzikale carrière bepaald:
Thuis was er altijd muziek omdat zijn vader, zelf zanger/sigaarmaker, dagelijks vrienden en collega’s uitnodigde voor een jamsessie. Daarvoor kwam ook wijlen Compay Segundo regelmatig over de vloer.
Zijn wijk, Cayo Hueso, is de wieg van de rumba, de ‘hood’ van Havanna, waar Muñoz dagelijks Afro Cubaanse ritmes inademde door de religieuze vieringen en de sessies op straat.

Molote wijdde zich dus aan de muziek, studeerde aan het conservatorium met tijdgenoten als Jesús Alemañy en Gonzalito Rubalcaba. Ondertussen werkte hij al als trombonist bij diverse bands. Hij kreeg de bijnaam ‘Molote’ , vanwege zijn postuur en zijn krachtige, masculiene sound.

Molote’s internationale carrière startte als eerste trombonist van Elio’s ‘Orquesta Revé’, tot vandaag de dag nog één van Cuba’s populairste ‘bailable’ bands. Van 1990 tot 1996 toerde hij met hen de hele wereld over.
Later kwamen belangrijke projecten als de band van Pello el Afrocan, het Nationale Radio & Televisie Orkest en hij werkte met Chucho Valdez, o.a. bij een concert ter hommage aan Irakeres Grammy in 1990.

Festival de Jazz en Londres
"Afro Cuban All Stars"

Van de Buena Vista Social Club en de Afro Cuban Alle Stars, was hij mede-oprichter, door bij het beginproces en de eerste tours betrokken te zijn geweest.
Als jongste muzikant tijdens de eerste gezamenlijke tour, stond hij naast Ry Cooder en Juan de Marcos en naast Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Omara Portuondo, Compay Segundo en alle andere beroemde Cubaanse senioren.
Híj nam diverse albums op in de ‘Buena Vista’- reeks en kreeg een gouden cd voor deze bijdrage aan hun succes.
Hij bleef trombonespeler voor de Afro Cuban All Stars. Vanaf hun begin in 1997, woonde hij alle tournees bij en speelde zo op belangrijke festivals als het Playboy Jazz Festival in Los Angeles, North Sea Jazz, de Montreal Jazz Festival en belangrijke plaatsen als de New York Town Hall, de Sidney Opera House, het Concert Gebouw in Amsterdam en last but not least, de London Royal Festival Hall en Ronnie Scott’s jazz club.
Sinds 2001 woont hij in Nederland, waar hij zijn eerste solo cd ‘Mucho Molote’ (Carons Choice 2002) voltooide. Het album is goed ontvangen door de internationale muziekpers. Zowel in de Latin Beat magazine (VS) als in de Jazz Magazine (Parijs) behaalde het een top 10-notering.

Molote wijdde zich aan het componeren en het leiden van cross-over projecten.
Eén daarvan, de ‘Cuban Descarga’ (2003-2005), ontwikkelde zich tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor jazz & wereldmusici. Het project is afgesloten met het uitbrengen van zijn tweede cd ‘Non stop descarga’ (Carons Choice 2005). De descarga-band gaat verder als Molote’s Piquete.

Een ander project van Molote, ‘Black Tulip’, startte als een Afro-Nederlands experiment en zal doorgaan als band/concept

Festival de Jazz en Londres
"Afro Cuban All Stars"